Bygga en billig fjällpulka

Also available in english

I början på en lång skidtur utvecklade jag ett knäproblem, som orsakade att jag inte kunde bära min 20kg ryggsäck. Den pulka jag byggde vid en busshålplats i Jokkmokk för att lösa problemet har sedan dess föjlt mig 300 km utan problem, och det kommer att bli standardutrustning på vinterturer framåt. Den är stabil även på branta utförsbackar och på skrå. Den rymmer en 80 liters ryggsäck med minst 30 kg last, och om säcken surras så att axelremmarna är uppåtriktade, kan hela rubbet snabbt och enkelt bäras på ryggen när det behövs för svår terräng eller i staden. Det enda besväret jag fick var att den välte ibland på brant, isig, ojämn skrå, fast bara under förhållanden som få pulkor skulle klara.

Här beskriver jag den enkla designen för dig som har funderat över att skaffa en pulka, men har tvekat på grund av det höga priset på de som säljes i affärer. Materialet kostar runt 100 Kr, och det tar 30 minuter med schweizisk armekniv att bygga.

Materialet

En vanlig plast barnpulka, så plat som möjligt.
2 x 1.5m x 13mm el. isolerings rör ("VP rör")
5m x 6mm nylon rep
1m x 3mm nylon tråd
2 x 20mm nyckelringar
2 x minikarbinhakar
2 x 1.5m x 15mm nylon remmar

Bygg

Pulka diagram

Skär ut hål a - d på framsidan av pulkan för nylon repet, med a och d så långt ut som mojligt så att skaklarna kan vikas bak längst pulkans sidorna när de inte använts. Trä nylonrepet igenom hålen och rören, och knuta ändarna runt nyckelringerna, så nära rören som möjligt för att minska glappet utförs. Bind fast tråderna i hålen g och h på så sätt att de kan lossas när skaklarna viks upp, och binda andra ändarna fast vid punkter e och f, med silver tape. 10 cm tråd i hål i - l håller skaklarna fast då. Korstrådarna är viktiga för stabilitet på skrå. Skära slitsarna m - t och trä igenom remmarna som binder ner packningen. Knyt fast en karbinhaka på båda ändarna av elastrepet (v och u) och sedan en bit nylon rep så att man har ett bälte som passar till höfterna. Om man bär bältet med repet bakom sig har man lite elasticitet för att motverka startrycket, men inte för mycket glapp utförs. Bär bältet så lågt som möjligt. Ett alternativ är att ha elastrep genom skaklarna och ett vanligt bälte, men glappet kan då lätt bli för stort. Men om man vill koppla skaklarna direkt till ryggsäcksbältet, kan elastrep vara bra. Rören bör vara minst 1.5m långa, längre om man är själv lite längre. En delux mark-II version utfördes med ihopvikbara skaklar och tvärstöd, men var inte betydligt bättre än originalet.

För en enklarare design, se Johan Lundströms sida.
Tack för feedbacken.

Noteringar från '98 :

Min pulka har nu följt mig ytterligare 100km i fjällen, och jag har utfört några små förändringar.
Först har jag förstärkt tvärstödet från mark-II versionen med wire, som gjorde det mycket styvare, samt gjorde hela pulkan ännu stabilare på scrå. Det var då nästan omöjligt att få den att välta (tills wire förstärkningen bröts sönder när jag forserade en väg genom tät björkskog för att hinna med sista tåget från Katterat).
Jag skräddarsydd också ett överdrag med hål till skaklarna, och som hade ett resorband som kunde fästas runt pulkkanten. Det gjorde att ryggsäcken blev totalt skyddad från snö.
Eftersom jag delvis tältade på den här turen hade jag egentligen för mycket utrustning på pulkan. Jag var sälskilt orolig över de två underlag som satt över ryggsäcken och gav lasten en triangulär form. Det visade sig dock att en sådan packning faktiskt gjorde pulkan självupprätande, eftersom den inte kunde rulla runt. Den tyngre botten delen hade en naturlig tendens att hammna nedåt.

Pulka photo Pulka photo

Pulka photo

Pulka photo

© Mark Harris 1999, men var god sprid utan förändringar

Skriv gärna i guestboken

(Illustrerade reseberättelser från skidåkning i Lappland)

(MRH homepage)